Yu Set

Cak Nas*)

Kembang gedhang,

tancepe wayang

Dudu sanak dudu kadang,

nek mati melok kelangan.

Pandan sili ono tangis

Rino lan wengi.

Tangise sopo iku,

Tangise sing wedi mati.”

“Lha yo Cak Besut, isuk-isuk kok wis kidungan. Nglangut pisan. Kenek opo pikiran peno?”

“Ealah Dik Rusmini, yo gak kenek opo-opo. Cumake, aku lak wis nggawe sragam Lurah. Nek onok opo-opo ngeneki rakyat kene, lak yo kudu tak perhatekno.”

”Yo sak mesthine, Cak. Tapi opo saiki sing dialami rakyate dhewe iki, Cak?”

”Yo gak nok sing mbahayani. Aku malah seneng. Ibarate ” Kembang gedhang, tancepe wayang. Dudu sanak dudu kadang, nek mati melok kelangan .”

”Sopo sing mati, Cak?”

”Gak onok sing mati, Dik.”

”Peno maeng lak ngomong: Dudu sanak dudu kadang, nek mati melok kelangan?”

”Yo bendher. Tapi sing mati duduk wong.”

”Lha opo, Cak? Wit gedhang mati dadi gedebok iku ta?”

”Yo duduk. Iki onok hubungane karo aku diundang nang sekolahan wing lho.”

”Oalah, sing mulih nggowo berkat iko wingi?”

”Duduk, iku lak barikan nduk Bale Deso. Sak durunge barikan aku lak nang SD Inpres.”

”Oalah…sing jare peno onok bantuan teko bongso Walondo? Yo opo rupane Walondo iku, Cak?”

”Yo koyok nduk tipi-tipi iko. Podho ae karo awake dhewe, cumak kalah mbangir, kulite putih semu-semu abang.”

”Lha mrene lapo?”

”Ngewangi awake dhewe bab piwulangan, yo pendidikane anake wargo kene sing sekolah.”

***

”Ealah Sut, Besut, bojone ponakanku, yo Lurah sing kakehan omong.”

”Lho kenek opo peno iku, Man Gondo.”

”Takonono bojomu iku, Rus.”

”Ditakoni bab opo, Man?”

”Takonono, lapo saiki kathik butuh Bongso Walondo barang?”

”Maksud peno iku yo opo se, Man?”

”Bojomu iku lambene lincip. Nek ngomong koyok bendher dhewe ae. Saiki diwalik karo jaman.”

”Apane se Man, sing diwalik jaman?”

”Mosok lali bojomu ngarani jenengku iki teko aran Londo. Man Gondo iku  dijupuk teko

Londo. Atine bethitheten,uleren, seneng ancur-ancur, penggaweane ngedu wong.”

“Iku lak boso ijak-ijak, boso panggung, se Man. Nek tangggapan Besutan, peno mesthi dadi

Man Gondo, masio jeneng asli peno iku Saiman. Cak Besut munu lak asline Santik.”

“Tapi lapo nek ngelokno aku mesthi sing elek-elek thok?”

“Soale peno kelarisen tanggapan Besutan. Akhire peno gak diceluk Guk Man Saiman, tapi

Man Gondo. Urip peno sak dino-dino, ugo kelakuan peno malih kapilen melok elek koyok Man

Gondo.”

“Tapi, saiki balik bakas Londo. Lapo bojomu kok gelem dibantu Bongso Walondo?”

”Lha wong dibantu kok gak gelem?”

”Gak isin ta karo omongane? Endi bojomu?”

”Lapo, Man. Aku ndhuk mburi peno iki lho. Ngrungokno kabeh omongan peno karo Dik

Rusmini.”

“Jawabmu yopo saiki, Sut? ”

“Opo ae sing apik ayo ditrimo, digawe. Sing elek diguwak. Bongso Londo karo Bongso

Walondo biyen karo saiki iku gak podho, Man. .”

”Apane sing gak podho?”

”Londo sing biyen njajah kene iki, sak iki wis dadi konco. Yo tulung-tinulung, yo kerjo

bareng.”

”Termasuk mbantu saiki?”

”Ogak, Man. Iki Bongso Walondo teko Benua Amerika. Gak nok hubungane. Sing biyen teko

Eropa. Bantuan iki teko rakyate.”

”Sopo arane?”

”USAID.”

”Yu Set? Wedok ya… Jeneng kok koyok uget-uget.”

”Duduk Yu Set, tulisane U-S-A-I-D, United State Agency International Development; from the American People.

”Lha nglalar gawe melok ngurusi sekolahane awake dhewe. Kurang penggawean ta?”

”Mulai lambe peno.”

”Nyatane. Gak mungkin wong meneng-meneng mbantu, nek gak nduwe karep.”

”Yo mesthia ae nduwe karep, Man. Karepe ngewangi cek pendidikane kene cepet maju.”

”Sing mulang wong Londo Amerika ngunu ta?”

”Lha lapo, Man Gondo, Sing mulang yo pancet gurune dhewe.”

”Yu Set ngglontor duwek ngunu ta? Katutno mulang aku, Sut, cek oleh dhuwik.”

”Dhuwik maneh…gak nok duwike, Man”

”Lha terus lapo mrene adoh-adoh?”

”Nggowo ilmu. Guru-guru diwulangi carane mulang sing apik, ngeloki majune jaman,

kepinterane murite.”

”Dadi guru-guru kene diwulangi bongso Walondo carane mulang?”

”Yo, tapi sing mulangi guru gak langsung wong Londone. Sing mulangi guru-guru yo bolone

dewe wong asli kene.”

”Kok mulek ae se, Sut?”

”Wong Londone cukup mulangi ahli pendidikan kene. Nek wis siap, disebar nang ndi-ndi sing

dadi sasaran bantuan, termasuk sekolahan desane dewe dadi praktis. Londo siji mulangi ahli satus.

Ahli satus mulangi guru sewu. Guru sewu mulangi murit satus ewu.”

”Lha sopo sing mbayari wong sak munu kehe?”

”Lha nek murit lak gak perlu dibayari. Guru yo wis dibayari negoro utowo yayasan. Lha ahli

iki sing dibayari Londho kawitane. Nek wis mlaku yo biaya bareng-bareng.”

”Kemeruh koen iku, Sut. Ayan-ayane dadi Lurah, ngarang omong sak karepe dhewe.”

”Nek gak ngandel yo takono Londone.”

”Moh, gak sudi. Engkok aku kok arani antheke Londo.”

”Nek urusan apik ngene yo gak nok sing ngarani elek, Man Gondo.”

”Mulang sing apik iku yo opo karepe?”

”Yo mulang nganggo cara sing iso ditrimo murid. Arek saiki kakehan ndelok tivi, dulinan

gim-giman, internetan, lan sak piturute; lha nekj diwulang nganggo cara lawas, gak direken, gak

nyaut blas.”

***

”Assalamu’alaikum Gus Lurah.”

”Wa’alaikum salam. Wah njanur gunung Pak Kasek.”

”Nglajengaken omong-omong kala wau, Pak. Mumpung tasik anget.”

”Leres Pak. Ningali paparan wau sae sanget. Tapi sekolah mboten saget langsung

mraktekaken.”

”Perangkat piwulangipun sing mboten nututi. Kelas sak monten kathahe, LCD namung

setunggal, pas rusak pisan. Ndandakaken nggih mboten mirah, Pak Lurah. Meh kados tumbas

anyar. Niku mawon kedah nenggo arto BOS medal.”

”Ngangge urunan mawon. Wali murid mesthi purun.”

”Kedah lintang Komite Sekolah. Tapi nggih mboten gampil. Wali murid sewu setuju,

setunggal mawon sing mboten setuju, nggih dados masalah. Nek rame, sedoyo melok-melok.”

”Nek ngoten, LCD-ne  Kantor Desa mawon njenengan ampil sak antawis. Mangke nek panen

kulo apik, kulo tak amal LCD ten sekolah. Nek sekolahane apik, gurune mulang karo apik, sing

untung yo anak-anake rakyat ngriki.”

”Pun repot-repot Pak Lurah.”

”Mboten, mboten repot. Nek saget numbasaken, saget waras nelongsone atiku kulo. Lurah

nggih kedah nderek tanggung jawab.”

”Nggih.”

”Yo opo Dik Rusmini? Sampean setuju ta?”

”Opo sing peno pikir, mesthi aku setuju, Cak Besut. Aku percoyo lan pasrah nang peno.”

”Syukurlah, Dik.”

”Opo sing peno rasakno, aku yo melok ngrasakno. Onok besut yo anok Rusmini. Atiku lak

peno gowo se, Cak? Lha iki ati peno yo tak gowo.”

”Romantise Pak Lurah kalian Bu Lurah.”

*) Plandi 8 Pebruari 2016

Check Also

Foto : Ki Pitulas nama sapaan dari Tri Mangorso Subagio, pria berprofesi sebagai tukang tambal ban di Jalan KH. Hasyim Asy’ari ini memberikan gratis tambal ban kepada masyarakat selama bulan Agustus. (Fakhruddin)

Hafal Proklamsi, Gratis Tambal Ban

Reporter : aditya eko JOMBANG, MSP – Hari kemerdekaan merupakan momen bersejarah dan penting bagi …

17 comments

  1. I am regular visitor, how are you everybody? Thiѕ piece of
    writіng posted at this websitе іs truly pleasant.

  2. Ꮐenerally I do not learn article on blogs, but I wіsh to say thаt tһis write-up very forced me to try and do so!
    Youг writing taste has been surprіsed me. Thanks, quite great article.

  3. Helⅼo just wanted tо give you a quick heads
    up. The text in your post seem to Ьe running off the screen in Internet explorer.
    I’m not sure if this is a formatting issue or somethіng
    to do with internet browѕer cоmpatibiⅼity but I figured
    I’Ԁ post to let you know. The stʏle and design look great though!

    Hope you get the problem resolved soon. Kudos

  4. Ηeya i’m for the first time here. Ι cɑme across this board and I in finding It trսly helpful & it helped me out
    much. I am hopіng to pгesent one thing agaіn and help
    others lіke yoս helped me.

  5. I lovеd as much as you’ll receive carried out right here.
    The sketcһ is attractive, your authored subject matter stylish.
    nonetheleѕs, ʏou ϲommand get bought аn nervoսsness
    over that you wish be delivering the f᧐llowing. unwell unquestiߋnably come further
    formerly aɡain as exactly the same neaгly
    a lot often insіde cɑse you shielɗ this hike.

  6. Wһen I ᧐гiginalⅼy commented I cⅼicked the “Notify me when new comments are added” chеckbox and now
    each time a comment is added I get four еmails with the same comment.
    Iѕ there any way you can remove people from that service?
    Thanks!

  7. Ρleаse let mе know if you’re looking for a article author for your weblog.
    You have some reɑlly great articles and I believe I would bе a
    gоօd asset. If you ever want to take some of the ⅼoad off, I’d
    love to wгite some articles for your bloց in exchange for a link back to mine.
    Please Ƅlast me an e-mail if interested. Thanks!

  8. Wһat’s up, just wanted to mеntion, I loved this article.
    It wɑs practical. Keep on posting!

  9. I knoԝ this website presents quality Ԁependent articles and extra information, is there any other website which
    offers such information in quality?

  10. It’s amazing for me to have a web site, which is valuable in support of my
    knowledge. thanks admin

  11. What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this web site, and
    paragraph is in fact fruitful for me, keep up posting these articles.

  12. Really when someone doesn’t know then its up to other users that they will help, so here it
    takes place.

  13. These are truly great ideas in concerning blogging.
    You have touched some good things here. Any way keep up
    wrinting.

  14. It is truly a great and useful piece of records.
    I’m happy that you discussed this specific helpful information together with all of us.
    Be sure to stay us well informed such as this.
    Many thanks for posting.

    • Terima kasih telah membaca postingan kami
      Kami akan bekerja lebih keras lagi untuk dapat menghasilkan informasi yang berkualitas
      Semoga bermanfaat untuk semua

  15. Saved as a favorite, I love your web site!

  16. As the admin of this website is working, no hesitation very shortly it will be renowned, due to its quality contents.

Tinggalkan Balasan

Alamat surel Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

error: Content is protected !!